Een gebarsten dakpan klinkt misschien als een klein probleem, maar als het niet snel wordt gerepareerd, kan het tot grote problemen leiden. Zelfs kleine dakpan reparatie beschadigingen aan een dakpan kunnen ervoor zorgen dat regenwater en wind de dakconstructie binnendringen, waardoor er meer schade en lekkage ontstaat. Dus, hoe vervang of repareer je een gebarsten dakpan en wat veroorzaakte het probleem?

Wat veroorzaakt een gebroken dakpan?
Zolang ze correct worden geïnstalleerd en goed worden onderhouden, hebben dakpannen van klei en beton doorgaans een zeer lange levensduur. Er kunnen zich echter af en toe problemen voordoen en als u de oorzaken van een kapotte dakpan begrijpt, kunt u in de toekomst extra schade voorkomen.

Enkele van de meest voorkomende redenen voor reparatie van gebarsten dakpannen zijn:

Vallende voorwerpen – Tijdens stormen kunnen boomtakken of ander puin het dak raken en schade veroorzaken. We hebben ook gehoord van ongewoon grote hagelstenen die dakpannen laten barsten.
Voetverkeer – Hoewel dakpannen van klei en beton over het algemeen als robuust worden beschouwd, zijn de meeste niet ontworpen om op te lopen als ze eenmaal zijn geïnstalleerd, en elk aangebracht gewicht kan scheuren of breuken veroorzaken.
Onjuiste installatie – Daken moeten worden ontworpen en geïnstalleerd om alles te weerstaan, van wind, regen en ijzel tot extreme hitte. Als het dak echter niet correct is geconstrueerd en geïnstalleerd, kunnen de dakpannen kwetsbaar worden voor schade tijdens extreme weersomstandigheden. Als de installateurs niet voorzichtig waren, zouden ze ook de dakconstructie of dakpannen tijdens de bouw kunnen beschadigen.
Tijd – Ondanks de extreem lange levensduur van dakpannen, beginnen ze op den duur tekenen van slijtage te vertonen. Bij oudere daken kan ook de onderliggende structuur beginnen te verslechteren. Als u gebarsten dakpannen in een ouder dak ontdekt, kan dit een teken zijn dat er meer ingrijpende reparaties nodig zijn.
Wat de schade ook heeft veroorzaakt, de oplossing is dezelfde: de beschadigde tegel moet worden verwijderd en vervangen door een degelijke. Dus, hoe vervang je een gebarsten dakpan?

Kan ik een dakpan repareren zonder deze te verwijderen?
Het kan verleidelijk zijn om alternatieve opties te vinden voor het vervangen van een betonnen of kleidakpan, zoals het gebruik van lijm of kit om de scheur op te vullen of de tegel weer in elkaar te zetten. Reparatiesets voor dakpannen zijn zelfs gemakkelijk te vinden in bouwmarkten en online.

Deze kits zijn echter bedoeld voor het repareren van oppervlakkige krassen of deuken in een tegel; ze zijn niet geschikt voor het repareren van een gebarsten dakpan. Dergelijke producten zullen op lange termijn geen prestaties leveren en kunnen leiden tot verdere schade aan het dak.

DIY dakpan reparatie
Als je goed bent in klussen, denk je er misschien aan om zelf een gebarsten dakpan te repareren. Hiervoor moet de kapotte tegel worden verwijderd en vervangen door een nieuwe. Hoewel dit misschien eenvoudig klinkt, is de waarheid dat het project ingewikkeld en gevaarlijk kan zijn.

Om te beginnen moet voor het repareren van gebarsten dakpannen op hoogte worden gewerkt, wat zeer riskant kan zijn als het niet wordt uitgevoerd door iemand die ervaren en gekwalificeerd is. Er is ook een kans dat u tijdens het repareren van een kapotte dakpan er per ongeluk meerdere beschadigt – door erop te gaan staan, terwijl u de oude eruit wrikt of door de onjuiste installatie van de nieuwe.

Om beschadiging van andere dakpannen te voorkomen, dienen passende voorzorgsmaatregelen te worden genomen, waaronder het gebruik van kruipplanken, dakladders of toegangsplanken. U dient ook op de hoogte te zijn van de aanbevelingen voor veilig werken op hoogte en maatregelen te nemen om uw persoonlijke veiligheid te waarborgen. Bij alles wat er mis kan gaan, raden we je ten zeerste aan om een ​​professionele dakdekker in te schakelen om een ​​gebarsten dakpan te vervangen.

Als u ervoor kiest om zelf verder te gaan met de reparatie, is het proces afhankelijk van het type dakpan dat u heeft. Effen en in elkaar grijpende tegels moeten op verschillende manieren worden vervangen. Er is ook de vraag hoe ze worden opgelost. Dat wil zeggen, of ze nu genageld, geknipt of genageld en geknipt zijn. Hier geven we een korte beschrijving van elk type vervanging; meer gedetailleerde informatie kan worden gevonden door onze Dakbedekking Sitework Guide te downloaden.