Het green screen video-effect is geweldig. Je staat voor een groene achtergrond en drukt op record op de videocamera. Vervolgens zet je het beeldmateriaal in je videobewerkingssoftware, selecteer je een nieuwe achtergrond, pas je het chromakey-filter toe en word je direct naar een nieuwe locatie getransporteerd. Je kunt in een glanzend nieuw kantoor zijn, in een hightech virtuele set, op het strand of zelfs op de maan. Tenminste, zo stel je je voor dat dingen zullen werken.

Al te vaak levert de eerste poging die u doet voor het groene scherm-effect teleurstellende resultaten op. Wanneer je de groene achtergrond in je bewerkingssoftware probeert te verwijderen, krijg je niet alle kleur weg. Je speelt met de instellingen om meer groen weg te krijgen en ineens verdwijnt het midden van je shirt. Je maakt steeds meer aanpassingen totdat het er beter uitziet. Je bent alle fijne details aan de randen kwijt, maar het groen is weg. Maar als je op play drukt, dansen de randen van je beeldmateriaal rond als lichtflitsen. Je gaat terug en vervaagt de randen totdat ze in brij veranderen.

Na uren van tweaken en fine-tunen, heb je een slechte greenscreen video gemaakt.

Slechte video met groen scherm maken is eenvoudig

Het geheim dat de meeste mensen die de tools en software voor het groene scherm-video-effect verkopen, u niet vertellen, is dat het heel gemakkelijk is om slechte resultaten te creëren. YouTube is bezaaid met voorbeelden van vreselijke chromakey-video. Maar er is nog een geheim. Het is niet veel moeilijker om fantastische chromakey-video te maken.

U hoeft geen duizenden dollars of honderden uren te besteden om video’s te maken die u met trots met de wereld wilt delen. Een belangrijke sleutel tot succes is hoe u uw scherm verlicht.

De mythe van de verlichting op het grote scherm

Er is een grote misvatting over het maken van video’s met een groen scherm die afkomstig zijn van de bedrijven die scherm- en verlichtingskits verkopen. Zoek online en je zult een eindeloze lijst met opties zien voor het kopen van een kit die alles bevat wat je nodig hebt om video’s op een groen scherm te maken. De lijst met opgenomen items is altijd hetzelfde. Je krijgt een groen mousseline scherm, een standaard om het scherm omhoog te houden en drie lampjes. Je krijgt altijd drie lampjes en dat is het probleem.

Om de beste resultaten uit het proces te halen, moet u het scherm apart van het onderwerp verlichten. Een ideale verlichtingsset voor een groen scherm bevat vijf lampen. Twee lampen zijn exclusief bedoeld voor het verlichten van het scherm zelf. De andere drie lichten worden gebruikt om je onderwerp te verlichten.

De beste lichten voor uw groene scherm

Vlakke gelijkmatige verlichting is het doel bij het verlichten van een groen scherm. Elke variatie in helderheid maakt het moeilijker voor uw bewerkingssoftware om de achtergrond te verwijderen met behoud van randdetails. In een videostudio voor een thuiskantoor is de ruimte meestal schaars, dus u kunt het zich veroorloven om grote softboxen te gebruiken of lampen ver van het scherm te plaatsen. De eenvoudigste manier om goede resultaten te krijgen, is door fluorescerende of LED-banklampen te gebruiken.

Een banklamp is niets meer dan een grote platte (meestal rechthoekige) lamp. Professionele versies zien eruit als fancy fluorescerende winkelverlichting die zijwaarts is gedraaid. U kunt zelfs uw eigen maken van goedkope onderdelen die u bij uw plaatselijke thuiscentrum hebt gekocht. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het maken van je eigen. Maar als u eenmaal weet wat u moet kopen, is het gemakkelijk te doen.

LED-banklampen zijn duurder in aanschaf, maar ze gaan eeuwig mee, hebben geen glazen buis die kan breken en kunnen meestal worden gedimd om de perfecte hoeveelheid licht binnen te krijgen.

De lichten plaatsen

Je scherm verlichten met banklampen is eenvoudig. Je plaatst één lamp aan elke kant van het scherm. De lampen moeten verticaal worden georiënteerd, zodat het licht gelijkmatig van boven naar beneden schijnt. Pas de hoek en afstand vanaf het scherm aan totdat het hele oppervlak van uw groene scherm gelijkmatig verlicht is.

Zodra uw scherm goed is verlicht, kunt u de andere drie lampjes die bij uw kit zijn geleverd, gebruiken om uw onderwerp te verlichten. Maak een paar kritische aanpassingen aan je camera-instellingen en je zult snel geweldige video’s met een groen scherm opnemen om met de wereld te delen.