Een terrarium is een transparante bak van glas of kunststof met aarde. Het heeft een open of gesloten bovenkant en wordt gebruikt voor het weergeven van groeiende planten als een miniatuurlandschap. Kamerplanten en terrariums zijn de perfecte combinatie voor een mooie toevoeging aan je interieur Veel soorten bakken kunnen worden aangepast voor terraria. Deze bakken met doorzichtige zijkanten hebben geen afvoergaten en hebben meestal een doorzichtige bovenkant. Als een terrarium op de juiste manier is geplant en geplaatst, kan het jarenlang een bron van plezier zijn en een interessante manier bieden om met relatief weinig zorg veel planten te laten groeien en tentoon te stellen.

bakken

Vrijwel elk type helder glas of plastic container kan worden gebruikt voor een terrarium: vissenkom, aquarium, glazen pot, kan of fles. Er zijn bakken die speciaal voor terraria zijn gemaakt. De container moet echter helder zijn, omdat getint of troebel glas het licht vermindert en de plantengroei verstoort.

Bakken kunnen gesloten of open zijn. Planten in gesloten bakken moeten bestand zijn tegen een hoge luchtvochtigheid. Bakken met grote openingen zonder deksel kunnen worden gebruikt, maar moeten vaker worden bewaterd om de vochtigheid te behouden. Een open container met planten die geen hoge luchtvochtigheid nodig hebben, werkt goed met minder vaak water geven. Open terraria zijn droger en minder vatbaar voor ziekten.

Planten

Veel planten zijn geschikt om in terraria te kweken. Laagblijvende, dichte planten zijn het beste. Grote planten kunnen door snoeien gebruikt en klein gehouden worden. Kies planten voor variaties in grootte, textuur en kleur, evenals hun aanpassingsvermogen.

Bepaal de locatie voor het terrarium. Let op de lichtomstandigheden en temperatuur van dit gebied. Selecteer planten die passen bij de locatie en vergelijkbare eisen stellen. Combineer een plant die van weinig licht houdt niet met een plant die veel licht nodig heeft. Ten minste één van de planten zal slecht presteren omdat niet wordt voorzien in de basisbehoeften.

De meeste planten hebben licht bij een raam of aanvullend kunstlicht nodig. Het terrarium moet binnen enkele meters van een helder raam worden geplaatst, maar niet in direct zonlicht.

Bodem

De bodem moet rijk zijn aan organische stof, schoon en goed gedraineerd zijn. De meeste potgronden die bij kwekerijen en tuincentra worden verkocht, zijn gesteriliseerd. Omdat planten niet bedoeld zijn om snel te groeien, is het toevoegen van kunstmest niet nodig.

Het is mogelijk om je eigen mix te maken door een deel turf en een deel bodemverzorgende pijnboomschors op volume te combineren met een deel rijke tuingrond. De grond in de mix moet worden gesteriliseerd door deze te verwarmen tot een interne temperatuur van 200 ° F. Dit veroorzaakt een onaangename geur.

De terrariumplanten

Steriliseer de container voor het planten. Was in warm zeepsop en spoel grondig af, laat het door de vaatwasser lopen of was het met een 1:15 bleekwater/wateroplossing en spoel het vervolgens af met water. Als u een in de handel verkrijgbare glasreiniger gebruikt, moet u de open container enkele dagen laten luchten voordat u gaat planten.

Als uw container geen duidelijke voor- of achterkant heeft, selecteert u er een om als “achterkant” te gebruiken. Bepaal de opstelling van de planten door ze ofwel in de container te verplaatsen (als deze een grote opening heeft) of in een open ruimte ter grootte van de container. Planten moeten zo worden gerangschikt dat hogere planten naar achteren staan. Een lage, grof getextureerde plant vormt een dominant brandpunt aan de voorkant. Gebruik zand, rotsen, schelpen, hout en andere natuurlijke materialen voor visuele interesse. Als het terrarium vanuit alle richtingen moet worden bekeken, moet het display een heuvel in het midden hebben.

Over het algemeen zal ongeveer een kwart van de container worden gebruikt voor drainagemateriaal en grond. Leg voor de afwatering een laag erwtengrind of aquariumgrind op de bodem van de bak. Plaats vervolgens een ½-inch laag tuinbouwhoutskool boven de kiezelstenen om te voorkomen dat de grond een zure geur ontwikkelt. Veenmos kan over de houtskool worden geplaatst om te voorkomen dat grond in het drainagegebied komt.

Voeg relatief droge grond toe aan de container (deze mag niet zo nat zijn dat deze aan de zijkant blijft plakken). Voor de meeste bakken is een minimale dikte van 1½ inch nodig. Om interesse toe te voegen, kunt u ervoor kiezen om de grond zo te rangschikken dat deze vanaf de achterkant van de container naar voren helt.

Gebruik bij het plaatsen van planten in een diepe bak, of een met een kleine opening, een lange, slanke tang of een stok met een draadlus aan het uiteinde. Graaf gaten met een puntige stok voordat u de planten plaatst. Nadat de plant in het gat is geplaatst, vullen met aarde en voorzichtig aandrukken. Een goed hulpmiddel om de grond te verstevigen is een lange stok met aan het uiteinde een kurk. Voeg als laatste mos en andere accessoires toe om een ​​afgewerkt uiterlijk te geven.

Na het planten, nevel om de grond te reinigen die aan de bladeren of de zijkanten van de container kleeft. Het water uit de mist moet voldoende zijn om de grond te laten bezinken en voor vocht te zorgen. Op dit moment is zwaar water geven niet nodig. Mist de volgende dag opnieuw en let op het waterniveau op de bodem, dat niet hoger mag zijn dan een kwart inch. Houd de container onbedekt totdat de bladeren volledig droog zijn. Als het terrarium van het gesloten type is, breng dan op dit moment de hoes aan.

Verwijder elke plant die begint te rotten. Rot wordt vaak geassocieerd met te veel vocht. Als dit gebeurt in een gesloten container, verwijder dan het deksel om meer droging mogelijk te maken. Over het algemeen is het terrarium na een paar weken gevestigd en is de dreiging van ziekte verminderd. Blijf uitkijken naar vallende bladeren of plantendelen die beginnen te rotten.