Lampen bestaan ​​al duizenden jaren. Van rudimentaire koperen schalen die gebruik maken van eenvoudige rieten stokken en olie tot het brede scala aan hedendaagse lichtbronnen, vloerlampen hebben verschillende stadia van technische en esthetische evolutie doorgemaakt.

De vloerlampen van vandaag gaan verder dan alleen het verlichten van huizen en bedrijven. Hedendaagse vloerlampen spelen nu een functionele rol bij het geven van accent, sfeer of karakter aan een bepaalde kamer of ruimte. Deze rol maakt staande lampen een van de meest populaire armaturen onder interieurontwerpers, landschapskunstenaars, huiseigenaren en beheerders van gebouwen.

Verkrijgbaar bij Prachtigelampen.nl in verschillende maten, vormen en lichtsterktes. Vloerlampen kunnen worden gebruikt om een ​​bepaalde ruimte geheel of slechts gedeeltelijk te verlichten om zo doelbewust een bepaald esthetisch of functioneel effect te genereren. Lampen zijn meestal verstelbaar in termen van output en verlichtingshoek en kunnen zelfs in verschillende kleuren worden geleverd.

Populaire soorten vloerlampen

Net zoals er verschillende stijlen en technieken zijn om binnen- en buitenruimtes op te vullen en op te fleuren, zijn er evenveel soorten staande lampen beschikbaar voor eigenaren van huizen en gebouwen. Hier zijn enkele van de meest populaire.

Fakkel. Dit type is een van de gemakkelijk herkenbare soorten staande lampen. Fakkels worden ook wel zaklampen genoemd en werden al in de 17e eeuw in Europa gebruikt. De lichtbron waren toen waskaarsen die op hoge standaards van metaal of hout waren gemonteerd. De versie van vandaag kan natuurlijk van elk type lamp zijn (waskaarsen, gloeilampen, tl-licht, halogeenlampen, enz.) en elk standmateriaal (hout, metaal, plastic, composieten, legeringen, keramiek, enz.). Fakkels nemen meestal slechts een kleine ruimte in de kamer in, zijn onopvallend gevormd en zorgen voor een goed diffuus licht door de lampstralen naar het plafond te stralen. Om deze redenen zijn fakkellampen zeer gewild bij eigenaren van gebouwen die beperkte ruimtes willen optimaliseren of een minimalistische stijl in het interieurontwerp willen projecteren.

Booglamp. De booglamp bestaat uit een verzwaarde standaard die zich uitstrekt naar een arm die de vorm heeft van een boog. Bij een dergelijke configuratie straalt lamplicht meestal naar beneden, waardoor de booglamp perfect is voor plaatsen waar lees- of tafellampen niet gemakkelijk kunnen worden geplaatst of geïnstalleerd. Door de unieke vorm zijn tafellampen ook populair in zowel overgangs- als eigentijdse interieurs.

Toren lamp. Torenlampen onderscheiden zich door hun gebeeldhouwde of zorgvuldig ontworpen frames. Torenlampen hebben vaak een duidelijke esthetische functie die vaak de rol van de lamp als lichtbron overschaduwt. In feite hebben de meeste torenlampen gedimde en gekleurde verlichting waarvan het primaire doel is om het driedimensionale kunstwerk in het frame te benadrukken. Bovendien zijn de ontwerpmogelijkheden van het frame eindeloos, met verschillende modellen die Aziatische, abstracte, Art Deco, kubistische en andere invloeden oproepen.

Trends in binnenverlichting

In navolging van de verschillende bewegingen en stijlen in interieurontwerp, weerspiegelen trends in verlichting ook de opkomende prioriteiten en waarden die mensen aannemen voor hun woon- en werkruimtes. Ergonomie, stijl en ecologische duurzaamheid zijn enkele van de factoren die van invloed zijn op de huidige keuze van de consument op het gebied van staande lamparmaturen. De zorg voor het milieu leidt bijvoorbeeld tot onderzoek naar de ontwikkeling van duurzamere en energiezuinigere verlichting. Ondertussen vormen de vraag naar nieuwe maar verstandig schone vormen, experimenten in termen van het herdefiniëren van traditionele lampontwerpen en de introductie van innovatieve materialen de impuls die esthetische verkenningen stimuleert.