Door het gebruik van een sms-gateway kan iedereen overal en altijd verzenden. Een SMS-gateway is een proces waarbij verschillende berichten worden Sms API verzonden via een computer of mobiele telefoon. De berichten zijn meestal gebaseerd op tekstformaat of via enkele codes. In principe maakt de applicatie of tool die wordt gebruikt voor het delen van het bericht verbinding via een mobiel servicecentrum via een netwerk. Doorgaans is de e-mail-naar-sms-gateway de meest voorkomende vorm van het delen van berichten van een mobiele telefoon naar een computer en vice versa. De classificatie van gateways zou afhangen van de media of tool die wordt gebruikt. Voor een mobiele telefoon is er de SMS-gateway terwijl voor computers het gebruik is van verschillende sites die op netwerken zijn aangesloten.

Meestal is er een derde partij aanwezig voor de verbinding tussen de afzender van de e-mail en de mobiele telefoon. De derde partij of de operator is degene die het bericht van een computer naar een mobiele telefoon zou sturen en vice versa. Tegenwoordig worden servercomputers beschouwd als de derde partij die zowel de e-mail als de mobiele telefoon verbindt. Sommige netwerken hebben ook de SMS-conferentiefunctie waarbij verschillende mobiele telefoons of mobiele telefoons kunnen worden aangesloten en een bericht afkomstig van een computer naar meerdere mensen kan worden verzonden. Door het gebruik van de conferentiefunctie kunnen mensen chatten en praten wat ze willen zonder gestoord te worden.

Met de sms-gateway en e-maildiensten kunnen gebruikers altijd en overal verbinding maken. De meeste e-mail-naar-sms-gatewayservers bevatten internationale conferenties die gebaseerd zijn op verbinding met andere netwerken over de hele wereld. Het bericht of de e-mail wordt meestal van de ene naar de andere locatie verzonden en door verschillende netwerken omgeleid totdat het zijn bestemming bereikt. Net als bij een flipperkast zou het bericht naar verschillende servercomputers worden verzonden en vervolgens door de mobiele telefoon worden ontvangen. Bij serverproblemen zijn de meeste berichten vaak vertraagd, daarom zijn de meeste berichten te laat. In alle gateways en netwerken is er altijd serveronderhoud nodig waarbij het bedrijf dat eigenaar is van dat netwerk een aantal storingen op hun systeem zou moeten oplossen. Gewoonlijk hebben de meeste netwerken een proxyserver voor gatewayverbindingen, zodat mensen nog steeds kunnen chatten, zelfs als hun systeem offline is.

Het voordeel van sms-diensten en videoconferenties zit hem in de verbinding en de prijs. Omdat sommige berichten via een aantal servers worden verzonden, zijn ze veel goedkoper dan videoconferenties. Videoconferenties zijn gebaseerd op buffering en eenrichtingsverbinding waarbij er geen verbinding met een derde partij is. Als de video via verschillende servers zou worden verzonden, zou de videoverbinding niet goed bufferen. Bij videoconferenties is verbinding ook duur, omdat mensen een snelle internetverbinding nodig hebben om met sms gateway andere mensen te chatten terwijl ze een sms-dienst gebruiken. Een eenvoudig bericht kan zonder vertraging een aantal keren worden verzonden. Er zijn veel meer verschillen met sms-gateways en videoconferenties en het hangt allemaal af van de persoon die de telefoon gebruikt.