Wat zijn codecs?
Codecs zijn in feite programma’s die zijn ontworpen om video- en audiobestanden te comprimeren/decomprimeren. Om ruimte te besparen, is compressie nodig, omdat alleen de gegevens worden bewaard die nodig zijn om de bestanden af te spelen. Ze comprimeren muziek en video’s, maar ze maken deze bestanden ook afspeelbaar.
Met codecs zijn audio- en videobestanden kleiner, dus u kunt ze sneller downloaden/uploaden op internet, en ze nemen ook minder ruimte in beslag op uw harde schijf of opslagapparaat. Video’s zijn gecodeerd, wat betekent dat sommige informatie wordt weggegooid, maar niet te veel, zodat de kwaliteit niet significant wordt beïnvloed.
Waarom heb je ze nodig?
Het probleem is dat er niet slechts één codec is, er worden honderden verschillende typen gebruikt, hoewel je ze niet allemaal nodig hebt. Toch is het niet mogelijk om precies te weten welke je nodig hebt. De beste oplossing is om een codec-pakket te installeren of een mediaspeler met een ingebouwde codec-bibliotheek te gebruiken.
Een codec-pakket is een verzameling codecs, meestal enkele van de meest gebruikte. Voorbeelden van populaire codecs zijn DivX, Xvid, x264, FFmpeg MPEG-4, QuickTime en WMV. Er zijn veel gratis codec-pakketten beschikbaar om te downloaden op internet.
Het K-Lite Codec Pack is er bijvoorbeeld in verschillende smaken: Basic, Standard, Full en Mega. U kunt er een kiezen op basis van de bestandstypen waarvoor u afspeelondersteuning wilt. Shark007 biedt standaard en geavanceerde codec-verzamelingen voor Windows 7/8 en laten we het XP Codec Pack niet vergeten voor degenen die nog steeds Windows XP gebruiken. Er is geen beste Windows-codecpakket, er zijn genoeg goede, gratis opties om uit te kiezen. Het kiezen van een grotere heeft geen voordelen, behalve dat het ondersteuning biedt voor meer audio- en videobestandsformaten dan lichtere pakketten.
U kunt ook een mediaspeler gebruiken met ingebouwde codecs. Dit soort mediaspeler bevat meestal alle codecs die nodig zijn voor het afspelen en als je een video tegenkomt waarvoor een codec nodig is die niet is meegeleverd, zal de speler aanbieden om deze voor je te downloaden. Voorbeelden van mediaspelers met een eigen codecbibliotheek zijn Media Player Classic, UMPlayer, BS.Player, UMPlayer, GOM Media Player en SMPlayer.
Als u een dergelijke mediaspeler gebruikt, hoeft u geen apart codec-pakket te downloaden en te installeren. Deze spelers werken direct uit de doos. Ze kunnen veel video- en audioformaten aan, in ieder geval degene die vaak worden gebruikt, wat meer dan genoeg is voor de meeste gebruikers.
Hoe weet je welke oplossing voor jou de beste is? Het is simpel, echt. Gebruik je graag meerdere mediaspelers en/of download je graag veel video- en audiobestanden in verschillende formaten? Een codec-pakket is in dit geval het antwoord. Als u liever een enkele mediaspeler gebruikt, is het gemakkelijker om er een te kiezen met een ingebouwde codec-bibliotheek, zodat u niets anders hoeft te installeren.