Hobbels op de tong (papillen) bevatten smaakpapillen, temperatuurreceptoren en een goede bloedtoevoer. Verschillende soorten papillen zijn verspreid over de bovenkant en zijkanten van de tong, de meeste bevinden zich op de punt.

Hobbels op de tong zijn normaal en u zou ze meestal niet moeten kunnen voelen. De meeste bultjes op de tong zijn relatief vlak, roze en niet erg duidelijk.

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van stoten aan de achterkant van de tong en hoe kun je ze behandelen?

Enkele veel voorkomende redenen waarom u grote bultjes achter op tong uw tong ziet, zijn onder meer:

Spruw. Als de binnenkant van je mond rood is en je ziet witte vlekken op je tong en binnenkant van je wangen, dan heb je misschien spruw. Als u deze plekken afveegt, kunnen er rode vlekken ontstaan ​​die gaan bloeden. Het goede nieuws is dat spruw voor de meeste mensen vrij onschadelijk is en kan worden genezen met antischimmelmiddelen. Spruw kan echter ernstiger zijn voor mensen met een lagere immuniteit, zoals mensen die worden behandeld voor kanker of hiv/aids.

Leukoplakie. Het primaire symptoom van deze aandoening is verdikte, witte vlekken op uw tong, tandvlees, mondbodem en de binnenkant van uw wangen. Ze kunnen niet worden afgeschraapt. Chronische irritatie door tabak is vaak de oorzaak. Hoewel leukoplakie-pleisters meestal niet-kankerachtig zijn, vertonen sommige vroege tekenen van kanker. Dus als u deze pleisters opmerkt, kunt u het beste zo snel mogelijk uw tandarts of arts raadplegen.

Koortsblaasjes. Deze zweren, ook wel koortsblaasjes genoemd, worden veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV) en kunnen op uw lippen, in uw wangen of op uw tong verschijnen. Ze beginnen als een met vocht gevulde blaar die na een dag of twee scheurt voordat ze beginnen te genezen. De zweren duren meestal ongeveer 8-10 dagen en zijn zeer besmettelijk. Vermijd oraal contact – zoals kussen – gedurende deze tijd en deel geen keukengerei, lippenbalsems of andere items die uw mond hebben aangeraakt. Koortsblaasjes genezen meestal vanzelf, en hoewel u het proces misschien kunt versnellen met antivirale medicijnen of crèmes, is er geen manier om van HSV af te komen.

Roodvonk. Een van de symptomen van roodvonk is een rode en hobbelige (“aardbei”) tong. Het gaat meestal gepaard met een zeer rode keelpijn, hoge koorts, rode huiduitslag en de huid in de plooien van uw onderarm, elleboog en lies die felrood wordt. Roodvonk komt het vaakst voor bij kinderen of volwassenen die in contact komen met kinderen. Bacteriën die groep A-streptokokken worden genoemd, veroorzaken deze aandoening en uw arts zal gewoonlijk antibiotica voorschrijven om de bacteriën te verwijderen.

Oraal plaveisel papilloma. Dit is een goedaardige massa die op de rand van de tong verschijnt. Ze worden vaak toegeschreven aan het humaan papillomavirus (HPV). Volgens een onderzoek in het International Journal of Scientific Reports is de beste manier om ze te verwijderen operatief. Het is ook onwaarschijnlijk dat ze terugkeren, behalve bij immuungecompromitteerde patiënten.

Tong kanker. Zelden kunnen bultjes op de tong een aanwijzing zijn voor mondkanker. Volgens Cedars-Sinai verschijnt de knobbel echter het meest aan de kant van de tong die de tanden raakt. Maar de knobbel kan op elk deel van de tong verschijnen, en knobbels aan de basis van de tong zijn vaak moeilijk te diagnosticeren totdat ze groter worden. Vroege detectie is hier van cruciaal belang, dus u moet een afspraak maken met uw arts als u een knobbel van welke grootte dan ook op uw tong opmerkt. Er moet een biopsie van de knobbel worden gemaakt en uw arts zal u waarschijnlijk doorverwijzen naar een oncoloog.

Als je merkt dat je tong tegen de achterkant van je mond stoot, is het normaal dat je je zorgen maakt. Maar het goede nieuws is dat de meeste bultjes op je tong geen reden tot al te veel zorgen zijn. Dat gezegd hebbende, als je hobbels groot zijn, enkele weken aanhouden of uitzonderlijk pijnlijk zijn, aarzel dan niet om ze te laten controleren. Uw arts of tandarts kan u helpen om u snel weer op uw gemak te voelen!

Zijn koude rillingen ernstig? Rillen en kippenvel kunnen gepaard gaan met een breed scala aan aandoeningen, van een te koude omgeving tot kanker.

Het handhaven van onze kerntemperatuur is een van de meest basale functies van het lichaam, en wanneer die temperatuur uit is – of wanneer ons lichaam denkt dat het uit is – krijgen we de rillingen.

“Rilde rillingen treden op wanneer de spieren samentrekken en ontspannen om warmte te maken”, zegt Rose Taroyan, MD, MPH, huisarts bij Keck Medicine van USC en klinisch assistent-professor huisartsgeneeskunde aan de Keck School of Medicine van USC. “Dit gebeurt als je het koud hebt, maar het kan ook het verdedigingsmechanisme van je lichaam zijn bij het bestrijden van een infectie.”

Iedereen kent het gevoel van koude rillingen als je omgeving te koud is. Dat is meestal een signaal om meer lagen aan te trekken of het vuur hoger te zetten. Maar er zijn ook veel onderliggende medische aandoeningen die ze kunnen veroorzaken. Lees verder voor enkele veelvoorkomende – en niet zo vaak voorkomende – oorzaken van koude rillingen.

Wat zijn de verschillende oorzaken van witte deeltjes in urine?

Urine is normaal gesproken een lichtgele kleur. Soms zien mensen echter witte deeltjes in hun urine die een teken kunnen zijn van een gezondheidsprobleem.

De meeste mensen weten dat wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen eten, zoals bieten, bosbessen of asperges, hun urine onschadelijk van kleur kan veranderen. Er zijn ook gevallen waarin witte deeltjes in de urine verschijnen.

Wat zijn witte deeltjes in urine? In sommige situaties kunnen ze een teken zijn dat u meer moet drinken om de concentratie afvalstoffen die uit uw lichaam worden verwijderd, te helpen verdunnen. Maar andere keren kan het wijzen op een infectie of een ander gezondheidsprobleem.

Als u een witte substantie in uw urine ziet maar geen andere symptomen ervaart, is het waarschijnlijk een afwijking die zal verdwijnen. Als u echter wit in uw urine en andere symptomen heeft, moet u een arts raadplegen.

Witte deeltjes in de vlokken in urine komen vaak voor. Bewolkte of melkachtig uitziende urine samen met witte deeltjes en een vieze geur is meestal een teken van een infectie. Witte deeltjes in de urine van mannen komen niet zo vaak voor, simpelweg omdat mannen niet zoveel urineweginfecties hebben als vrouwen. Toch zijn er andere oorzaken van witte stoffen in de urine van vrouwen en mannen.