Van alle alledaagse gadgets die de kwaliteit van het leven beïnvloeden, Oortjes staan in de buurt van of bovenaan de lijst. We rennen ermee, we nemen ze mee naar bed, we dragen ze in treinen en vliegtuigen – sommigen van ons eten, drinken en slapen zelfs met een koptelefoon op. Het punt is? Een goed paar verbetert de kwaliteit van je leven. En een niet-zo-goed paar? Niet zo veel. Dus blijf hier bij ons, en in de komende 5-10 minuten zullen we dwars door de verwarring heen snijden, u helpen uw keuzes te beperken, en misschien zelfs uw ogen openen, evenals uw oren. En als je gewoon op zoek bent naar Voordelige oortjes & headsets of wilt u verder gaan om een lijst van onze favorieten te zien, ga uw gang – we zien u verderop.

5 stappen voor het kiezen van de juiste koptelefoon

Stap 1: Identificeer hoe u uw koptelefoon gaat gebruiken.

Zal u worden met behulp van uw hoofdtelefoon tijdens het reizen, zitten in uw luisterruimte, of in de sportschool? Of misschien alle drie? Verschillende koptelefoons zullen beter zijn voor verschillende situaties – en de rest van deze gids zal u helpen identificeren van de juiste voor u.

Stap 2: Kies het juiste type hoofdtelefoon.

Voordat we naar draadloze variaties, ruisonderdrukking, slimme functies, enz. gaan, moet u eerst bepalen welk type hoofdtelefoon uw voorkeur heeft, dus laten we dat doen. De drie basisvarianten van hoofdtelefoons zijn: Over-ear, on-ear, en in-ear.

Over-ear hoofdtelefoon

De grootste van de drie types, over-ear hoofdtelefoons omringen of cup je oor en blijven op via lichte druk op je tempel en bovenkaak. Over-ear-hoofdtelefoons zijn de klassieke, originele stijl hoofdtelefoons en ze zijn er in twee versies: gesloten en open. Hoofdtelefoons met gesloten achterkant houden uw muziek natuurlijk binnen, zodat anderen om u heen niet kunnen horen waar u naar luistert, terwijl hoofdtelefoons met open achterkant openingen hebben die geluiden van buiten naar binnen en geluiden van binnen naar buiten laten. (Het effect hiervan is een natuurlijker, ruimtelijker geluid, maar daarover zo dadelijk meer). Over-ear hoofdtelefoons zijn het enige type dat een ruimte laat tussen uw oren en de hoofdtelefoonluidsprekers. Op een goed paar doet die ruimte wat een goede concertzaal doet: u omhullen met geluid dat natuurlijk is, terwijl u toch een gevoel van afstand houdt tussen u en de voorstelling. Muziek op een goede over-ear hoofdtelefoon is dus geweldig, en dat is de reden waarom zoveel geluidstechnici en muziekproducenten er de voorkeur aan geven.

On-ear-koptelefoons

On-ear-hoofdtelefoons zijn over het algemeen kleiner en lichter dan over-ear-hoofdtelefoons, en ze blijven op je hoofd zitten door druk direct op je oren, zoals oorwarmers. On-ear-hoofdtelefoons zijn er ook in open en gesloten varianten, maar in de regel laten on-ear-hoofdtelefoons meer omgevingsgeluid door dan over-ear-hoofdtelefoons. On-ear-hoofdtelefoons zijn het beste compromis tussen het buitensluiten van de auditieve wereld en het binnenlaten van wat geluid, waardoor ze ideaal zijn voor op kantoor of in uw luisterruimte thuis. Veel modellen kunnen worden opgevouwen tot een handig draagbaar pakketje, en volgens sommigen worden on-ear hoofdtelefoons niet zo heet als over-ear hoofdtelefoons. (Hoewel wij denken dat de “hete” kwestie meestal alleen een probleem is als u ermee traint en oververhit raakt. Niets wordt echt heet).

Stap 3: Gesloten of open hoofdtelefoon?

Hier heeft de buitenste behuizing geen gaatjes of ventilatieopeningen en is de hele structuur zo geconstrueerd dat hij uw oor omsluit. (Het deel dat uw gezicht raakt en de ruimte tussen uw oren en de buitenwereld afsluit, is natuurlijk van een zacht, kussenachtig materiaal). En de drivers zitten in de oorschelp op een manier die al het geluid uitsluitend naar uw oren stuurt (of richt). Dit is het meest voorkomende ontwerp bij alle soorten hoofdtelefoons (over-ear, on-ear, en in-ear hoofdtelefoons).

Het netto effect: Sluit je ogen en je hebt een orkest dat live in je hoofd speelt. Ondertussen hoort de persoon naast u niets. (Nou ja, technisch gezien is niets 100% lekvrij als het op audio aankomt, maar u begrijpt het idee). Kortom: met een hoofdtelefoon met dichte achterkant zit u in uw eigen wereld. Voeg daar ruisonderdrukkingstechnologie aan toe en uw wereld lijkt ver, ver weg van de echte wereld.

Hoofdtelefoon met open achterkant

Hoofdtelefoon met open achterkant. Zie je de openingen en gaatjes? Doordat de drivers blootgesteld zijn aan de buitenwereld (in plaats van in de oorschelpen), komt er geluid door en kan er lucht in en uit het oor stromen. Hierdoor ontstaat een ruimtelijker geluid (of soundstage) en de illusie van een gewone stereo-installatie. Volgens sommigen is dit een natuurlijkere, minder geforceerde manier om naar muziek te luisteren. En als we bij onze “alsof u naar een orkest luistert”-analogie blijven, dan zit u dit keer op de stoel van de dirigent, op het podium tussen de muzikanten.

Stap 4: Bedraad of draadloos?

Eerst een korte geschiedenis: Er was eens iemand die Bluetooth uitvond, en toen stopte iemand anders Bluetooth in een hoofdtelefoon (in wezen de uitvinding van ‘s werelds eerste paar draadloze hoofdtelefoons) en hoewel ja, dat was duidelijk een geweldig idee, er was één groot probleem: muziek in de eerste generatie Bluetooth-hoofdtelefoons klonk verschrikkelijk. Als in blikkerig, vlekkerig verschrikkelijk… of AM radio in een kom water verschrikkelijk.

Dat was toen. Dit is nu. De hoogwaardige draadloze Bluetooth-hoofdtelefoons van vandaag zijn zo geweldig, dat de geluidskwaliteit vrijwel niet te onderscheiden is van die van bekabelde versies van hetzelfde ding. En u kunt kiezen uit twee verschillende types: draadloos en echt draadloos.

Stap 5: Ruisonderdrukking.

In het ideale geval heb je op dit punt je hoofdtelefoontype gekozen: Over-Ear, On-Ear of In-Ear. Vervolgens heb je gekozen voor een open of gesloten achterkant. Vervolgens heb je de voordelen van draadloze en ruisonderdrukkende technologieën tegen elkaar afgewogen. En dan nu de kleine, maar waardevolle extra’s.